ontwerpstation logoONTWERPSTATION LOPPERSUM

wij zijn een architectenbureau met een realistische aanpak, doordachte oplossingen en boeiende gebouwen

ontwerpstation logo

ONTWERPSTATION LOPPERSUM

Het betreft een Design & Build competititie voor een nieuwe sportaccommodatie in Middelstum ter vervanging van de bestaande gymzaal en het bestaande onderkomen van de plaatselijke voetbalvereniging. Ons team bestond uit Bouwbedrijf Kooi Appingedam, HADO advies Delfzijl en Klimaatgroep Holland Groningen.

Ons ontwerp heeft drie uitgangspunten die het gebouw vormen. Het nieuwe gebouw vormt een vriendelijke wand richting het zwembad en behoudt de zon voor terras en zwembad. De kantine heeft een goede relatie met zowel de activiteiten in de sportzaal als op de velden, qua zicht en ontsluiting. De sportvoorziening heeft een duidelijke entree die zichtbaar is vanaf de Coendersweg.

De sportzaal is met de korte zijde richting het zwembad geplaatst zo ver mogelijk naar het oosten. Zo ondervindt het zwembad geen hinder van de gevelwand. De kleedkamers van het zwembad zijn geïntegreerd in het volume van de sportaccommodatie. Zo is de gevel niet alleen een achterkant maar heeft die ook een relatie met het zwembad.

De kantine is gesitueerd aan de zuidzijde van het gebouw en zo ontworpen dat er mooie zicht is op het hoofdveld en zicht de zaal in. De luifel langs de kantine belemmert direct zonlicht en geeft beschutting voor toeschouwers langs de lijn. Aan de oostzijde loopt de luifel over in een overdekt terras. De bestuurskamer is centraal gelegen aan de kantine met zicht op het veld.

De entree van de sportvoorziening is gerealiseerd door middel van een onderdoorgang die de entree tot de sportpark markeert en een mooie overdekte entreezone tot het gebouw vormt. Aan de zuidzijde van de onderdoorgang loopt een pad die alle velden ontsluit. Pas als je door de onderdoorgang ben ontvouwt het voetbalspel zich.

Collage01DEF
Collage02DEF
Collage03DEF
1402 Situatie